Sök

Påskpyssel - äggmålarset

Art nr: 1391
Handla denna produkt Påskpyssel - äggmålarset
pris 49 kr /st

Nostalgiska.se

Produktbeskrivning

öppnaStäng

Produktbeskrivning

Påskpyssel - Äggmålarset

Det här praktiska äggmålarsetet får oss att tänka på den gamla traditionen med att färga ägg med lökskal, rödbetor eller blåbär, precis som när mormor var liten! Här finns alla färger redan på plats i en fiffig palett där du placerar ägget i en ägghållare. Med ägget på plats kan du måla vackra motiv med den pensel som också ingår i äggmålarsetet. 

 

Måla ägg set består av en färgpalett med
6 st vattenlösliga färger, en pensel och 4 st äggmallar med olika mönster. Färgerna som medföljer är röd, lila, orange, gul, blå och grön. Äggmallarna är av plastmaterial och är enkla att använda.


Hur målar man ett fint påskägg?

Ett tips för att få en vacker målning på ditt påskägg är att börja med ett lager färg för att sedan måla på ett till lager i en kontrastfärg. Ljusa och mörka färger om vartannat skapar kontrast. Ska du måla ett vackert motiv kan du också börja med att måla ägget i en färg och sedan motivet i nästa lager, och med nya färger. När du är nöjd med ditt motiv kan du sedan rulla påskäggen i glitter eller sätta fast påskfjädrar, precis som i traditioner från förr!Hur kommer det sig att man färgade ägg förr i tiden?

Hönorna lade inte ägg året om utan började värpa först efter vintern när det blev ljusare igen. Eftersom detta inträffade runt fastan sägs det att man sparade äggen till påsk som inträffade 40 dagar efteråt. Då man nu hade ett överskott av ägg så började man att måla äggen till högtiden, helt enkelt för att fira att hönorna börjat värpa igen! Men traditionen med att måla äggen är mycket äldre än så, att ge bort eller färga ägg är en gammal kristen sed.Medeltiden fram till 1800-talet

På medeltiden fanns det en tradition att ge bort ägg till både prästen och klockaren, en sed som inte försvann förrän på 1800-talet. Det var också vanligt att ge bort ägg ungdomar emellan, och då skulle äggen vara så vackra som möjligt för att visa hur mycket man tyckte om personen. Man målade ofta namn och årtal på äggen och skänkte bort dem som fästmansgåvor, precis som man idag kan rista in sina namn i broar eller träd. Varför inte pröva att måla ett fästmansägg?Dekorera med ägg

Om du gör små hål i varsin ände av ägget och blåser ut innandömet så håller sig de dekorerade äggen länge. Då kan du också hänga upp dina målade ägg i påskriset eller göra snygga dekorationer runt om i huset. På 1700-talet då de målade äggen introducerades I Sverige var det tradition att ge bort ägg i vackert glas, porslin eller gyllene metall. I finare kretsar gav man bort de dekorativa äggen som vänskaps eller faddergåvor. Fabergéäggen är ett bevis på detta, då de började tillverkas som överraskningsägg åt den ryska tsarfamiljen. Men enklare ägg av socker eller papier maché blev också allt vanligare så att alla kunde ge bort ägg. Det fanns till och med tittägg av alabaster som ofta hade landskap eller någon överraskning inuti!Med detta påskset i praktisk vit plast kan du alltså enkelt måla nostalgiska ägg enligt seder och motiv från förr, eller skapa nya traditioner och dekorationer med ditt nya färgset.

Produktinformation

  • SKU:

    1391

Relaterade kategorier

Prishistorik

0
0

Recensioner

Produkten har inga recensioner

Andra köpte också