Sök

Väggbonader

Underkategorier

Filtrera & sortera

Filter
  Visar 48 produkter

  produktlista

  Väggbonader att hänga på väggen

   

  Det finns nästan inget man förknippar med äldre tider lika mycket som väggbonder att hänga på väggen i lantköket, både de de vackra gamla tygbonder som äldre generationer broderade och de klassiska pappbonaderna med olika tryckta mönster. Ofta var det olika mönster för olika högtider, det var julbonder för julen, påskbonader för påsken och midsommarbonader och olika bonader med sommarmotiv på midsommar. De sattes fast med häftstift, nålar eller helt enkelt tejpades upp och byttes alltefter årstiderna gick.

   

  Väggbonadens väg in i de svenska hemmen

   

  Ordet bonad kommer från fornsvenskan och betyder bereda och att göra i ordning. Den traditionella bonaden som vi avser i dagligt tal prydde gärna våra väggar i salongen, ovanför kökssoffan, sängen eller i farstun. Det svenska var mycket viktigt i början av det förra seklet. Motiven på väggbonaderna under 1900-talets första hälft skildrade gärna det som var aktuellt, både i bild och i text. Under tiden för utvandringen till Amerika slog man i ett försök att få folket på andra tankar, an på bandet till fosterlandet med bildtexter som till exempel ”Bind med bandet med kärleksbandet, Sveriges folk till fosterlandet”. Under andra världskriget var det patriotiska bildtexter som ”Kring Sveriges fana hålla vakt” men även muntra utdrag från svenska visor och andra populära slagdängor. Efterkrigstidens stora barnkullar på 1940-talet skapade en trend med många barnmotiv. Väggbonaderna skildrade alltid den lantliga idyllen, aldrig storstaden. Med vackra bilder på landskap och med vackra välmående människor förmedlades bilden av hur man skulle leva, strävsamt och utan klagan och det visades även på vad som var det viktigaste i livet så som hemmet, hembygden och arbetet.

   

  Under 1920-talet började man trycka och sälja pappersbonader. Dessa bonader var billigare än de handmålade och broderade väggbonaderna. De blev även populära just för att de skildrade både våra högtider och vanliga människors vardag. Trenden och populariteten med väggbonader höll i sig och växte under både 1930- och 1940-talet. När så TV och tidskrifter med bilder gjorde sitt intåg under 1950-talet dalade väggbonaden i popularitet och hamnade allt eftersom i glömska. Men som alltid kommer det vackra tillbaka och får en plats i våra hem igen. Här finns nu möjligheten att återskapa en trivsam stämning och låta pryda väggarna i ert hem eller kanske i sommarstugan. 

   

   

  Hos oss på Nostalgiska hittar du klassiska väggbonader med olika mönster