Sök

Disktrasor & Diskborstar

Filtrera & sortera

Filter
  Visar 21 produkter

  produktlista

  Disktrasor och Diskdukar

  Mormor hon använde vävda disktrasor av lin eller bomull. För att rengöra dem så kokade hon trasan på spisen. Det var trasor av helt annat kvalité än de disktrasor du köper i dag i matvarubutikerna.

  Hos oss på Nostalgiska så hittar du liknande disktrasor som mormor använde som du såklart kan koka eller slänga in i tvättmaskinen för att rengöra. Vi har två varianter. Den ena varianten är den klassiska disktrasan i lin från Växbo linnerväveri i Bollnäs. Det är trolien exakt samma sort som mormor använde genom alla år, även om jag inte kan veta helt säkert. 

  Den andra varianten är en disktrasa som vävs av Ekelunds linneväveri som är ett familjeägt väveri. I hela 17 generationer, och mer än 450 år, har familjen arbetat med textil. Enligt väl dokumenterad forskning är de sannolikt världens äldsta dokumenterade textila familjeföretag.

   

  Ekelunds har vävt sedan 1692 och ligger i Horred utanför Göteborg.  Dock har materialet föryngrats lite och numer görs disktrasorna av Ekelunds i bomull och bambu. Dessa diskdukar är gjorda med en speciell teknik. De vävs av bomull och bambuviskos, en kombination som skapar en produkt med väldigt bra uppsugningsförmåga.

   

  Bambu har också antibakteriella egenskaper vilket gör att du får en fräschare trasa än vanligt efter du har använt den. Bambun dödar cirka 75% av bakteriefloran inom ett dygn vilket gör att diskdukarna från Ekelunds är ett hygienskt alternativ.

  Disktrasan är kvalitetsmässigt anpassad för att uppfylla de rengöringskrav som krävs för en bakteriefri disktrasa. Tål att kokas eller maskintvättas upp till 95 grader. Duken kan dessutom steriliseras i mikrovågsugn, våt, 4 min med full effekt (Biomedicinskt forskarresultat).

   

  SKÖTSEL Tvätta regelbundet och omgående före det att trasan torkat om du torkat upp vätska som kraftigt missfärgat trasan.

  Den tål att kokas

  Tvätt i maskin: Tvättmärkt 95°C. Oftast räcker det med 60°C. Tvättas separat första gången, därefter beaktas normal försiktighet med vad man tvättar tillsammans med diskduken.

  Trasan fäller inte ut färg efter första tvätten men den avger fibrer som alla andra textilier gör mer eller mindre.

  Tvätt i diskmaskin: Går bra, kläm fast den så att den inte åker runt och tätar till avloppsilen.

  Tvätt i gryta: Gammal väl beprövad metod. Lägg diskduken ihop med lite tvättmedel och koka 5 minuter, skölj ur den under kranen.

  Sterilisering i mikrovågsugn: Våt trasa 4 minuter på full effekt.

  Diskduken är utvecklad och tillverkad i Sverige av Ekelund, Linneväveriet i Horred AB Samtliga Ekelund-produkter är miljömärkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. bra miljöval