Sök

Pappersbonader

Underkategorier

Filtrera & sortera

Filter
  Visar 48 produkter

  produktlista

  Pappersbonaden – en historisk dekoration

  Att fästa upp något vackert på väggen inför högtider, festligheter och traditioner har förekommit flera generationer bakåt i tiden. Idag sätter vi upp väggbonaden för att dekorera och skapa en viss sinnesstämning inför högtider och festligheter. Ordet väggbonad ger oftast åhöraren en bild av broderade textilier med ordspråk eller bibliska citat att fästa upp på hemmet väggar men även pappersbonader var mycket vanligt förr i tiden. 

  Ett stort antal pappersbonader berättar eller skildrar det tidigare svenska bondesamhället och det har sin naturliga förklaring. Den här typen av motiv blev alltmer populära under senare delen av 40-talet och in på 50-talet. Industrialiseringen och urbaniseringen ledde till att flertalet människor bröt upp med det gamla bondesamhället sålde gården och flyttade in mot städerna. I hopp om ett bättre arbete och en anställning vid de många industrierna som nu uppkommit. Samtidigt ville man inte glömma det som varit och väggbonaderna blev ett sätt att minnas det förflutna tillsammans vid högtiderna

  Materialet i väggbonaden är av lite tjockare papper och kan enkelt fästas upp på väggen med hjälp av nålar eller häftstift. För att få bonaden att hålla längre kan det vara viktigt att ha i åtanke att vara försiktig vid både uppsättning och nedtagning av bonaden. Matcha gärna knappnålen med papperbonadens bakgrundsfärger eller inramningsfärgen på motivet. Måla eventuellt häftstiftet med en permanent touchpenna alternativt köp häftstift i olika färger och färgmatcha med din pappersbonad. En diskret uppsättning ger motivet mer andrum och framhäver väggbonaden på ett bättre sätt inför betraktaren.