• Enhetsfrakt 59 kr

  • Snabba leveranser

  • Säker betalning

Sök

Pappersbonad sommar hölass

Betyg: 5 stjärnor av 5 (6 recensioner)
Handla denna produkt Pappersbonad sommar hölass
pris 79 kr
Tillgänglighet: Slut i lager

Enhetsfrakt 59 kr

Snabba leveranser

Säker betalning

Art nr: 1320

Nostalgiska

Gå till kundomdömen

Produktbeskrivning

öppna Stäng

Produktbeskrivning

Pappersbonad sommar med hölass

 

Här har vi en riktigt klassiker vad gäller bonader att sätta upp på väggen. En sommarbonad med ett härligt svenskt sommarmotiv som ger en riktig känsla av sommar, sol och nyslaget hö. Bildens stämning är harmonisk med sina varma färger och skildringen av den svenska naturen på landsbygden.

 

Mästaren av bonadsmålningar

 

Denna vackra sommarbonad är målad av en av Sveriges mest kända bonadskonstnärer, Anders Olsson. Anders var verksam konstnär och illustratör under större delen av 1900-talet och arbetade för alla de stora konstförlagen och då bland annat med bonadsmålning. Redan som barn var han en skicklig målare vilket resulterade i konststudier i Stockholm. Anders växte upp i Nässjö i Småland och det är från detta landskap han fått inspirationen till de vackra omgivningarna i sina målningar som kännetecknas av små idylliska och välmående jordbruk med sunda, glada och arbetande bönder under soliga sommardagar. Anders målade även motiv som användes för vykort, julkort, tidnings- och bokomslag med mera. Flertalet av hans motiv användes även till bland annat jultallrikar, pussel och spel. Som många andra av dåtidens illustratörer blev Anders till slut ändå mest känd som ”tomtemålare” och vi har alla någon gång skickat eller fått julkort med hans klassiska tomtar på.

 

Bonadens motiv

 

Just detta fina motiv på väggbonad ”Hölass” är en av Anders Olssons mest kända målningar och målades på 1950-talet i olja för tryck på pappersbonad och såldes i närmare 2 miljoner exemplar. Den till och med såldes så långt som ända bort till Japan. Bilden återupplivades när SJ inför sommaren 1989 använde motivet till affischer på reklampelare, i tunnelbanan och i dagspressen för en reklamkampanj för att få barnfamiljer att åka tåg i Sverige på semestern.

 

Vi ser här ett grönskande och vacker svenskt landskap med naturelement som gröna ängar, en å och böljande lövskog i bakgrunden. Det är högsommar, solen skiner och himlen är blå med vita slöjande sommarmoln. Det är tid för höbärgning och bråda dagar med att få in höet i ladorna. Hövagnarna går i skytteltrafik fram och tillbaka till åkrarna där höet torkats. De körs av ungdomar från gårdarna och dras av starka arbetshästar som var en viktig arbetskraftskälla för arbetet ute på fälten. Denna sommarbonad är en riktigt svensk klassiker!

 

Väggbonadens väg tillbaka

 

Allt blir så mycket trevligare med en vacker bonad på väggen. Vår nutida väggbonadskavalkad tog fart kring 1900-talets början och på 1920-talet började man trycka och sälja pappersbonader. Dessa bonader var billigare och hade ofta motiv som skildrade både våra högtider och vanliga människors vardag. Trenden och populariteten med väggbonader höll i sig under både 1930- och 1940-talet. När så TV och tidskrifter med bilder gjorde sitt intåg under 1950-talet dalade väggbonaden i popularitet och hamnade i glömska allt eftersom. Men som alltid, kommer allt det vackra tillbaka och får åter igen en plats i våra hem. Här finns nu möjligheten att återskapa en trivsam stämning och låta pryda väggarna i ert hem eller kanske i sommarstugan med denna klassiska och omtyckta sommarbonad.

 

 

Bånadens mått är 82 x 44 cm

Egenskaper

Egenskaper/attribut för denna produkt
Attribut Värde
Motiv
Sommar
  • SKU:

    1320

Relaterade kategorier

0
0

Recensioner

Betyg: 5 Stjärnor av 5
Verifierat köp

Betyg: 5 Stjärnor av 5
Verifierat köp

Betyg: 5 Stjärnor av 5
Verifierat köp

Betyg: 5 Stjärnor av 5
Verifierat köp

Fin

Andra köpte också