Adventsstjärna - klassisk orange - proletärstjärnan

Betyg: 4.8 Stjärnor (171 recensioner)
artikelnummer 1296
Shop this product, Adventsstjärna - klassisk orange - proletärstjärnan
pris 139 kr/st
Tillgänglighet: LagervaraLeveranstid: 1-7 dagar

Nostalgiska.se

Produktbeskrivning

ÖppnaStäng

Produktbeskrivning

Adventsstjärna

Att hänga upp en adventsstjärna eller julstjärna som de ibland också kallas är en gammal Tysk tradition som härstammar från 1800 talet. Det stora folkliga genombrottet i Sverige fick adventsstjärnan under 1940 talet, då grundaren till HM började masstillverka den sjuddiga gulröda adventsstjärna vi alla känner igen, och snart syntes den i var mans hem. Faktum är att den blev så vanlig att den fick det något nedsättande namnet "proletärstjärna". 

 

Mitt under brinnande världskrig tillverkade man alltså hela 200 000 adventsstjärnor av papp som såldes för 2,50 kronor styck. Som mest sysselsatte stjärntillverkningen 300 personer, varav mest norska, danska och polska flyktingar. Adventsstjärnan gav alltså jobb åt många människor i en tid då de behövde det.

 

Adventsstjärnan är tänkt att symbolisera Betlehemsstjärnan som var stjärnan som vägledde de tre vise männen till stallet med det nyfödda Jesusbarnet. Med det i åtanke kan man säga att vår adventsstjärna är vid sidan av julgranen en av de viktigaste symbolerna i vår tids julfirande. Från början var den alltså oftast gulröd och sjuuddig, men under 1980 och 1990 talet började adventsstjärnan synas i allt fler former, färger och material och nu kan den se ut nästan hur som helst

 

Här hos oss på Nostalgiska kan du fortfarande köpa adventsstjärnan som den såg ut då, orange och i papper. En nyupplaga av den populära Tindra kristall även kallad Proletärstjärnan.

OBS: 
Max:25 Watt
Sladd ingår ej.

Storlek ca 45 cm

 

 

 

Produktinformation

SKU:

1296

Relaterade kategorier

0
0

Recensioner

Betyg: 5 stjärnor av 5
Verifierat köp

Dålig kvalitet, för vek, fungerar inte att fälla ut så den ser bra ut, kan ej rekommenderas. Ståltråden i kanten är för kort. Pröva själva och föll ut den och se vad ni tycker. 👎

Betyg: 5 stjärnor av 5
Verifierat köp

Superfin stjärna och snabb leverans!

Betyg: 5 stjärnor av 5
Verifierat köp

Superfin stjärna och snabb leverans!

Betyg: 5 stjärnor av 5
Verifierat köp

Varan uppfyllde mina krav till 100%. Snabb leverans.