Sök

Linneduk Åttebladrose 80 x 80 cm

Art nr: 1477
Handla denna produkt Linneduk Åttebladrose 80 x 80 cm
pris 599 kr /st

Nostalgiska.se

Produktbeskrivning

öppnaStäng

Produktbeskrivning

Linneduk Åttebladrose 80 x 80 cm

Duk Åttebladrose 80 x 80 cm

Är du liksom vi besatta av vackra ting till hemmet som andas nostalgi, historia och gamla tider? Då blir det inte bättre än så här. Denna halvlinneduk med det välkända norska mönstret åttebladrose som utgångspunkt för designen, lämnar ingen av dina gäster oberörda. Använd som bordsduk för dina finare middagar, eller varför inte ge bort som en unik och högt uppskattad examens- eller bröllopspresent. Oavsett vilket kommer det att bli en kär ägodel även för framtida generationer.

Mönstrets historia

Åttebladrose är ett gammalt norskt mönster som härstammar från mitten av 1800-talet. Man tror att det var Marit Guldsetbrua Emstad som var den förste med att leverera textilier med mönstret, då i form utav vackra handskar. Men liknande designer går att hitta även bland äldre norska stickmönster och träsniderier, samt till och med i sydeuropeiska designböcker från så tidigt som 1500-talet.
Mönstret förekommer i olika färger och kombinationer, men det mest vanliga är svarta stjärnor eller blommor med åtta kanter eller kronblad, på vit bakgrund, samt de traditionella rutorna runtomkring. Vår halvlinneduk uppfyller alla krav på äkta åttebladrose. På norska översätts åttebladrose till selbu rose, varför designen i Norge går under namnet ”Selbu-mönster”.

Duken

På denna bordsduk ser vi åttebladrose i sin fulla prakt. Man kan tänka sig att Marit Guldsetbrua Emstad själv skulle varit stolt över att sitta vid ett bord iklätt detta konstverk. Duken är tillverkad i så kallat halvlinne, det vill säga 55 % bomull och 45 % lin. Detta innebär att man får de estetiskt tilltalande egenskaperna av linne, med de slittåliga egenskaperna av bomull, och duken går därför att tvätta i 60 grader. Måtten är 80x80 cm vilket gör att denna duk passar bättre till ett mindre avställningsbord eller skänk. Det går också självklart bra att köpa flera dukar till ett större bord, eller varför inte kosta på dig den stora duken eller löparen med samma mönster?

 

 

Mönster - Åttebladrose, gammalt norskt mönster från omkring 1850.

 

Material bomull 55 % , lin 45 % - så kallad halvlinneduk

 

Produktinformation

  • SKU:

    1477

Relaterade kategorier

Prishistorik

0
0

Recensioner

Produkten har inga recensioner

Tillbehör

Liknande produkter