Sök

Påskägg

Filtrera & sortera

Filter
  Visar 35 produkter

  produktlista

  Påskägg

  Våren som påsken infaller under är också tiden för återfödelse. Detta firas i de flesta kulturer genom diverse fruktbarhetsritualer. Ägg symboliserar just återfödelse och fruktbarhet och man tror att det är därför ägg kommit att förknippas med just påsken. Traditionellt har det säkert också att göra med att hösen inte värpte under vintern, men kom igång lagom tlll våren igen med sin värpning och då fanns det ägg att äta igen. 

  Från början var det vanligt att man gav bort dekorerade ägg, och påskägg syftade då på målade ägg man gav bort, eller de ägg man dekorerade och åt själva vid påsken. Numer syftar det oftast på de färgglada och dekorerade papp eller plåtägg som man fyller med godis och ger bort till barnen. 

  I hela den kristna världen är påsken en stor familjehögtid, där dekorerade påskägg har sin givna plats trots att det inte direkt på något sätt förknippas med den kristna tron. Möjligen kan de symbolisera återfödelse, som påsken ju till viss del handlar om. 

  Påskägg finns i många olika material och motiv hos oss på nostalgiska, och du kan här hitta ett påskägg som passar just dig.